Hőszivattyú

A hőszivattyú a fenti két alternatív energiaforráshoz képest megfelelő méretezést követően alkalmas lehet a háztartás hőigényét teljes mértékben kiszolgálni. Ez természetesen elektromos energia bevitelével jár, a hőszivattyú azonban jellemzően három-ötször több energiát képes visszaadni, mint amit az elektromos hálózatról megvásárolni kényszerülünk.

A hőszivattyú kiépítését illetően több megoldás létezik.

  • Levegő-levegő hőszivattyú. Ez viszonylag elterjedt, mivel telepítése egyszerű. Gyakorlati használata lakótér hűtésére (klíma) terjedt el, azonban a fejlettebb változata fűteni is képes. Érdekessége, hogy elsősorban nem fűtési, hanem hűtési feladatra telepítik. Valójában nem kellemes fűtési lehetőség, mivel kevésbé kellemes ventillációkat okozhat a lakótérben. Emiatt kevésbé tekinthető hőszivattyúnak.
  • Levegő-víz hőszivattyú. Ebben az esetben egy levegő-levegő hőszivattyú kültéri egységéhez hasonlító egység kerül összekötésre a háztartás fűtési és melegvízellátási egységével. Fejlettebb változata integrált kivitelben kapható, telepítése egyszerű, gyors. Megfelelő méretezés szükséges.
  • Víz-víz hőszivattyú. Általában felszínhez közeli kútvizet használunk energiaforrásként, ezt áramoltatjuk a hőszivattyú berendezésben. Az egyszerű telepítés előnyéhez képest óriási hátránya, hogy aszály idején nem működőképes. Létezik mélyebb rétegekből felhozott vizet felhasználó, valamint tavakból, tengerből, folyóból táplálkozó hőszivattyú is. Ezek azonban többnyire nagyobb teljesítményű berendezések.
  • Föld-víz hőszivattyú. Ebben az esetben a talaj felszíne alá energianyelő kollektort telepítünk, ami lehet vízszintes és függőleges kivitelű is. Vízszintes kivitelben a föld felszíne alá 1,5-2 méterrel helyezett (árokba) csővezeték gyűjti össze a talaj hőenergiáját. Függőleges kivitelben egy vagy több talajba fúrt lyukba engedjük le a zárt rendszerű kollektort. A föld mélyebb, 150-200m rétegeinek hőmérséklete viszonylag állandó, ennek köszönhetően működési stabilitás jellemzi, emiatt ez a változat mondhatni elterjedtnek. A tervezési fázis része a szükséges engedélyek beszerzése is.

Magyarországon a hőszivattyúk telepítéséhez és üzemeltetéséhez támogatást lehet kapni. Ez részben vissza nem térítendő támogatás, részben kedvezményes árú elektromos energia biztosítása.

Vállaljuk

  • Hőszivattyú rendszerek telepítését,
  • időszakos karbantartását,
  • talajszonda, ill. talajkollektor telepítését nem tudjuk vállalni.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a fent leírt lehetőség, kérem, keressen minket a Kapcsolat oldalon található elérhetőségeink valamelyikén.